Hogyan készüljünk – hogyan ünnepeljünk adventben?

(készült a Kecskemét-Széchenyivárosi plébánián)

Az "adventum" latin eredetű szó, megérkezést, eljövetelt jelent. Adventben az Úr eljövetelére készülünk. Tudjuk, Jézusban az Isten jött el a Földre 2000 évvel ezelőtt Betlehemben. Nagyon nagy dolog ez! De még nagyobb dolog az, hogy Isten örökre közöttünk marad. Az Egyház az Ő folyamatos jelenlétét ünnepli és folyamatosan készül második, dicsőséges eljövetelére. Adventban egyrészt ünnepeljük azt, hogy már eljött közénk és készülünk arra, hogy majd a világ beteljesedésekor – amely bármikor bekövetkezhet – újra eljön az Ő dicsőségében.

Adventban csodálatosan játszik az Egyház a fény és sötétség szimbolikájával. Az adventi koszorún felgyulladó egyre több gyertya arra hív bennünket, hogy figyeljünk arra, bennünk és kapcsolatainkban növekszik-e a fény, erősödik-e Isten jelenléte. Az advent négy hetére készítettünk egy-egy rövid programot. Próbáljuk meg mindannyian személyesen és családban is együtt megvalósítani!


1.hét : Világíts!

"Ti vagytok a világ világossága…Világítson a ti világosságotok az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék Mennyei Atyátokat!" (Mt 5,14-16)

Ezen a héten lámpát gyújtok a világ sötétségében azzal, hogy

  • nem engedem uralkodni önmagamban az indulatokat és az önzést
  • nem ragaszkodom minden áron a magam elgondolásához, hanem mások ötleteinek is örülök
  • segítőkész és barátságos igyekszem lenni mások iránt
  • szívből megbocsátok mindenkinek és elfogadom mások gyöngeségeit.


2.hét : Ajándékozz!

"Osszátok szét mindeneteket a rászorulók között, így kincsetek lesz a Mennyben!"(Lk 12,33)

Szent Miklós püspököt ünnepeljük ezen a héten, aki a gyermekek barátja és az ajándékozás nagy példaképe számunkra. Szeretünk ajándékot kapni – most azonban megpróbálunk mi ajándékozni, gyerekek és felnőttek is. Vasárnap elhozzuk édességeinket és valami tartós élelmiszert az oltár elé, hogy azt szépen összekészítve elküldhessük a Kárpátalján nagyon szegényen élő gyerekeknek. Vajon tehetnénk-e valamit azért is, hogy társadalmunk gyermekbarát legyen? Azután Szívesen ajándékozzuk időnket, figyelmességünket, kedvességünket, mosolyunkat. Ezen a héten mi magunk igyekszünk ajándék lenni.


3.hét : Imádkozz!

"Imádkozzatok és virrasszatok, mert nem tudjátok, mikor jön el Uratok!"(Mt 24,42)

Ezen a héten minden nap szentelek legalább 15 percet a Jóistennek. Imádkozom, beszélgetek Vele, hallgatom Őt. Sok kérésem van – talán Ő is akar valamit nekem mondani. Gyakrabban kézbe veszem a Szentírást és olvasom, hallgatom mit mond az Úr. Az imádság és a Szentírás olvasása nyomán csönd és béke születik bennem. Ebben a csöndben figyelek és várom a közeledő Urat.

A héten különös gondot fordítok a családi imádságra, a családi liturgiára is. Akik szívesen csatlakoznak hozzám, azokkal a héten legalább egyszer összejövünk együtt imádkozni. Az Úrjézus azt ígérte, hogy az egyetértésben mondott imádság biztosan meghallgatásra talál. Az adventi koszorú hív bennünket arra, hogy körülüljük és a közöttünk születő fényre figyeljünk.


4.hét : Ünnepelj!

"Az ajtóban állok… aki kinyitja az ajtót, ahhoz bemegyek és vele étkezem, ő meg velem." (Jel 3,20)

Néhány nap múlva itt a karácsony. Sokmindent vásároltunk, de még nem mindent. Sokat takarítottunk, de nem eleget. Sokat sütünk-főzünk, de még mindig hiányzik valami… Csak a legfontosabb el ne maradjon, az hogy tudjunk igazán ünnepelni! Ünnepelni a most is közénk érkező Istent — és ünnepelni egymást. Ezért nem baj, ha nem minden étel és minden sarok van rendben, csak rendbe legyen a szívünk és rendbe legyenek a kapcsolataink! Az ünnep előtti napokban többször álljunk meg, többször csöndesedjünk el. Jobban figyeljünk és jobban vigyázzunk egymásra. Hogy az ünnep ne kapkodásban, hanem békében és örömben találjon bennünket. Akkor megszülethet bennünk és közöttünk Ő, Akire vár a világ és Akire várunk mi is.


A lap WinWord 6 formátumban letölthető!